Det er en vinn-vinn-situasjon når Ringebu kommune og Fron Bygg AS monterer solceller på kommunens største bygg.

 Tekst og foto: Henning Log

Fra venstre: Truls Næsje, Steinar Solbakken, Jan-Erik Brenden og Håkon Forrestad Swensen.

Ingen kommune i Gudbrandsdalen kan vise til like stor investeringsvilje når det kommer til solceller og satsing på grønn energi. I dag har kommunen solcelleanlegg på i alt 10 bygg.
-Vi er nok størst på akkurat dette, smiler Steinar Solbakken, prosjektleder ved Plan og teknisk i Ringebu kommune.

Storsatsingen kommer også Fron Bygg til gode. Firmaet med hovedkontor på Vinstra gikk seirende ut av anbudskonkurransen. Og det uten at de hadde særlig erfaring med montering av solceller på tak og vegger.

-Det har vært litt upløyd mark for oss. Like før dette skjedde satt vi faktisk og snakket om at vi ville  fokusere mer på det grønne skiftet og satse på solceller. Nå har vi skaffet oss mye erfaring og kompetanse og blitt en solid entreprenør på akkurat dette, sier Håkon Forrestad Swensen, prosjektleder i Fron Bygg.

Og hva er gevinsten for kommunen?

-Fornybar energi er viktig for oss, sier Steinar Solbakken.

-Vi produser mye av den strømmen vi bruker. Slik det ligger an nå, får vi en årlig produksjon på om lag 700 000 kilowattimer. Hvis vi forutsetter at strømprisen fortsetter å være høy som nå, skal investeringen være nedbetalt i løpet av 10 år, forteller Solbakken.

Det hele startet egentlig for fire år siden. Da fikk kommunen montert solceller på taket til omsorgsleilighetene i Iver Våles gate. I fjor stod den nye Ringebu barnehage ferdig, også den med solceller. Basert på erfaringene fra disse to prosjektene, gikk kommunen til det skritt å etablere solceller på hele åtte kommunale bygg til.

-Vi må skryte litt av politikerne i Ringebu som har vært frampå når det gjelder investeringer i miljø og energieffektivisering. Det har vært brukt mye penger på dette, og det er noe vi får igjen for i framtida, sier Jan-Erik Brenden, leder av vaktmestertjeneste, bolig og eiendom i kommunen.

Aktørene foran Innovasjonssenteret som er det siste bygget som har fått solceller på taket.

Foruten solcellesatsningen har kommunen også gjennomført et såkalt EPC-prosjekt. Det innebærer oppgraderinger av tekniske anlegg, bedre styring av ventilasjon, varme og lys.
-Bare der har vi vel spart inn rundt to millioner kilowattimer i året, sier Brenden.

Fåvang renseanlegg, Innovasjonssenteret, Linåkertunet, Rauhallen, Ringebu omsorgssenter, rådhuset , Ringebuhallen og teknisk drift sitt bygg Åmillomvegen har alle fått solceller på taket. På to av byggene er det også veggplasserte solceller.

Produksjon og drift følges tett, nærmest fra time til time.
-Vi kan ta Linåkertunet som eksempel. Her ser vi at det er det bygget som har den største produksjonen. Her får vi 156 000 kWh, av et totalt årlig forbruk på en million kWh, sier Solbakken.

 Det store solcelleprosjektet startet i fjor sommer, og er nå så godt som ferdig.

-Vi har brukt Solenergi Norge som underleverandør. Det er de som har montert panelene, mens den største jobben for oss har bestått i å legge nytt tak på flere av byggene, forteller Håkon.

-Bare på Ringebuhallen er det skiftet 1,5 mål tak, så det har vært en stor jobb. Men nå har vi skiftet og utbedret takene der det har vært nødvendig, slik at takene skal vare like lenge som solcellepanelene, det vil si 25 til 30 år, sier Solbakken.

Prislappen for solceller og takutbedringer endte på 17-18 millioner kroner. En forholdsvis bra kontraktssum for en bedrift som Fron Bygg.

-For oss er det helt fantastisk at en kommune er villig til å investere i det løftet som dette egentlig er. Det er nok flere kommuner som kommer til å gjøre det samme fremover, så for oss er muligheten store. Vi har tilegnet oss mye ny kunnskap, sier Truls Næsje, daglig leder i Fron Bygg.

Han mener at firmaet fikk oppdraget mye på grunn av totalentreprisen.
-Vi kunne gi en fornuftig pris på tømrerbiten, samtidig som vi hadde med oss en dyktig underleverandør gjennom Solenergi Norge. Noe av vår styrke er at vi kan drifte hele byggeprosessen for byggherren.  Vår nisje er totalentreprise. Det er det vi er bygd opp for, understreker Næsje.

Størsteparten av den kommunale investeringen er lånefinansiert. Husbanken har riktignok en tilskuddsordning, men den gjelder bare for omsorgsbygg og leiligheter.
-Det er kun to bygg vi har fått støtte til. Det er Linåkertunet og Ringebu omsorgssenter. Resten har vi lånt penger til. Men dette er i utgangspunktet et selvfinansieringsprosjekt. Det er i så måte ikke et eget investeringsprosjekt, sier Solbakken, som legger til at kommunen er opptatt av å ha en miljøprofil.
-Vi er miljøsertifisert. Fornybar energi er viktig for oss, sier Solbakken.

Så godt som all produksjon blir brukt i de respektive byggene, men det kan skje at det er overproduksjon.
-Da kan vi selge til nettselskapet, men det er dårlig betalt. Det mest fornuftige er om vi bruker alt selv, sier Brenden.

-Derfor er det mest lønnsomt for kommunen å ikke installere mer enn det man bruker, understreker Håkon Forrestad Swensen.

Ringebuhallen har fått paneler på både tak og vegger.

Kommunen var inne på tanken om å satse på lagring av det som måtte bli av en eventuell overproduksjon.
-Vi tenkte litt på batterier for lagring, men det ble for dyrt, i tillegg til at det er plasskrevende. Men ting endrer seg jo fort. Prisen på innstallering og paneler har gått ned, mens effekten på panelene har gått opp. Vi ser at i disse prosjektene har vi fått paneler som er bedre og mer effektive enn de som var tilgjengelige i anbudsfasen, avslutter Steinar Solbakken.