– Dagens høye konkurstall må få regjeringen til å gjøre store ord om til handling. Vi har et næringsliv som skriker etter forenklinger, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.
– Til tross for at statsministeren og finansministeren lover at nå går økonomien bedre, stiger konkurstallene. Økte skatter og avgifter – og et unødig byråkrati med skjemavelde – tar knekken på små og mellomstore bedrifter, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen.
I andre kvartal er det registrert 1272 konkurser, viser dagens tall fra SSB. Til sammenligning var det registrert 1068 konkurser i samme kvartal i 2023. I løpet av første halvår i år er tallet 2405 konkurser. mens det i første halvår i fjor var 2385 konkurser.
– Konkurstallene underbygger vår bekymring for svekkede rammevilkår for næringslivet, spesielt for de små og mellomstore bedriftene. Nå er det viktig at regjeringen overholder sitt forenklingsløfte til næringslivet. Tiden er knapp, og vi må snu trenden vi har sett med økte konkurser, sier Rune Aale-Hansen.
– Mens folk kjenner på lommeboka at renter og priser stiger, har næringslivet de siste årene kjent på at skatter og avgifter har steget, ikke minst den famøse økningen av arbeidsgiveravgiften på lønninger over 850.000 kroner som omsider forsvinner 1. januar 2025. Regjeringen har de siste årene overrumplet næringslivet med økte skattebyrder, sier Aale-Hansen.
– Det siste eksempelet er de nye endringene i arbeidsmiljøloven som trådte i kraft 1. juli. En allerede komplisert og detaljert arbeidsmiljølov er nå blitt enda mer byråkratisk å etterleve og medfører øke administrative byrder for samfunnet på nesten 230 millioner kroner.
Regnskap Norge etterlyser forenklinger og foreslår tiltak som vil reduserer administrative kostnader for næringslivet med 30 milliarder kroner. Regjeringen har som mål en reduksjon på 11 milliarder innen høsten 2025, men rapporterer selv så langt bare å ha oppnådd beskjedne 3,4 milliarder.
– Regjeringens intensjon og ambisjon er god, men forenklingsarbeidet går for sakte. Vår egen liste med 36 forenklingsforslag, som vi tidligere har spilt inn til Næringsdepartementet, vil utgjøre en markant endring for et hardt presset næringsliv. Fire av forslagene vil alene kunne spare næringslivet for rundt 24 milliarder kroner. Disse dreier seg om reise- og diettregelverket, kontantfri handel og elektronisk faktura, sier Aale-Hansen og fortsetter:
– Mer enn noensinne er det viktig å redusere unødvendige administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. Økningen i konkurser vi ser i 2024 viser hvor viktig det er å legge til rette for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser over hele landet, avslutter Regnskap Norge-direktøren.