Hyttemarkedet er roligere, og Blåne AS satser nå for fullt på boligbygging.

Tekst og foto: Henning Log

Bjørn Morten Grothe og Frode Nørstegård jobber nå aktivt overfor grunneiere for å skaffe attraktive tomter til boligbygging.

-Vi ønsker å vokse innen bolig, men det skal ikke skje på bekostning av hyttebygging, understreker Bjørn Morten Grothe, daglig leder i Blåne AS, selskapet som for mange fortsatt er bedre kjent som Horten Hus på Fåvang.

Gunnar Horten startet med hus- og hytter så langt tilbake i tid som 1968. I 2014 etablerte Horten-familien selskapet Blåne AS med strategisk satsning på både hytter og hus, dette markedsføres i dag som Blåne Hus og Hytter.

-På det meste utgjorde hyttebyggingen nesten 90 prosent av virksomheten. Spesielt under pandemien tok det helt av. Vi har engasjementer mange steder, men der vi har markert oss mest er vel på Skeikampen i Gausdal, forteller Grothe. Øyværingen er relativt ny i Blåne-systemet. Det er også gausdølen Frode Nørstegård. Han er prosjekt- og eiendomsutvikler, og skal sammen med Grothe og resten av teamet drive frem gode prosjekter for boligbygging i Lillehammer, Gudbrandsdalen og Mjøsregionen. Kontoret er på Strandtorget på Lillehammer og på hovedkontoret på Fåvang som også huser fabrikken.

Grothe har tidligere hatt stillinger som salgssjef i Gausdal Landhandleri, regiondirektør i Boligpartner før han i 2021 ble salgssjef i Tinde Hytter. Nørstegård var nesten 10 år i Boligpartner og har tidligere jobbet mye med prosjektutvikling.

-Det var Bjørn Morten som i sin tid ansatte meg i Boligpartner, forteller Nørstegård.

-Og nå spurte jeg om han ville jobbe i Blåne. Vi kjenner hverandre godt, og jeg vet hva Frode står for. Han har gode evner og et stort nettverk, slår Grothe fast.

-Vi brenner for dette og er genuint opptatt av å drive med utbygging. Men vi har et stort ansvar når vi gjør noe for en kunde, for det skal bli som avtalt og som forventet.

Grothe følger opp: Ja, vi er lidenskapelig opptatt av å skape verdier og utvikling lokalt.

-Det å skifte bolig er en stor ting. Det er noe man gjør svært få ganger i livet, og det skal vi ha veldig respekt for, supplerer Nørstegård.

Dette huset i Hamarveien skal rives for å gi plass til en tomannsbolig. Den ene halvparten er allerede solgt.

Om få måneder vil Blåne AS øke aktivitetsnivået vesentlig, for nå er stemningen i boligmarkedet i ferd med å snu.

– I løpet av kort tid er vi i gang med fem-seks av det vi kaller egenregiprosjekter. Nå starter vi gravingen på en tomannsbolig i Follebu og begge leilighetene er allerede solgt. I tillegg lanseres snart en ny tomannsbolig i Follebu. I Lillehammer har vi to prosjekter på gang, forteller Grothe.

Det er i forbindelse med konkursen i Boligpartner at Blåne har kunnet overta to prosjekter i Lillehammer. I Gamle Kringsjåvegen og i Hamarvegen hadde Boligpartner avtale med grunneier om rivning av eksisterende boliger for bygging av nye. Grunneiere har nå inngått ny avtale med Blåne på de aktuelle tomtene.

 

-I Hamarvegen går byggesøknaden i disse tider og vi vil starte bygging der så snart byggetillatelse foreligger. Uten at vi har lagt ut prospekt, så har vi allerede signert kontrakt på den ene halvparten av tomannsboligen. I Kringsjåvegen er det også planlagt en tomannsbolig, men vi er i prat med en kunde som har ønske om enebolig. Vi får se hva det blir til, men her skal det bygges enebolig eller en tomannsbolig, sier en optimistisk Grothe. Han får støtte av Nørstegård som mener at markedet snudde etter at renta ble liggende i ro.

-Og nå er det signaler om rentenedgang. Det er noe som trigger boligmarkedet. Kjøperne er i ferd med å komme tilbake, men akkurat nå er det nesten ikke bygging, sier Nørstegård.

-Det som er til salgs av nytt, det er gjerne litt «gamle» ting, og det er mest leiligheter. Vi har veldig tro på alt fra rekkehus og tomannsboliger opp til seksmannsboliger. Derfor jobber vi aktivt for å få tilgang til tomter, sier Grothe.

Blåne er i dialog med flere grunneiere, uten at de ønsker å gi detaljer rundt det.

-Jeg kan si at vi jobber aktivt mot grunneiere både i Lillehammer, Øyer, Gausdal og Ringebu. Ja, faktisk i hele Mjøs-regionen. Vi ønsker gjerne dialog med flere grunneiere, frister Grothe, som legger til at selskapet er best kjent i Lillehammer-regionen, og da er det naturlig at man konsentrere seg om det først.

-Men det er muligheter andre steder også. Ikke minst på Gjøvik, sier Grothe. Han vektlegger at Blåne har egne håndverkere, og at hus- og hyttefabrikken på Fåvang er en viktig del av verdiskapningen i helheten for Blåne AS.

-Vi ønsker å gjøre mest mulig selv. Det er viktig for oss, avslutter Bjørn Morten Grothe.