LILLEHAMMER: For 100 år siden var det mye elendighet i Norge. For mange var det knapt med mat og arbeid. Bureisingen fikk stor betydning for både for landbruk, næringsliv og samfunnet ellers. Den store bureisingstida i Norge varte bare i ca. 30 år fra ca. 1920 til ca. 1950.

Terje Holen: Terje Holen har tatt opp arven etter Åge Hovengen, og har vært primus motor i arbeidet med å formidle historien til bureiserne på Åseng.

Tekst og foto Jørgen Skaug

Bureising var en organisert nyrydding av jord med opprettelse av nye gardsbruk som foregikk i tiden etter 1. verdenskrig. Denne mobiliseringen står fram som et av de største distriktspolitiske tiltak som er gjennomført i landet. I Oppland fikk vi om lag 1400 bruk i denne tiden, mange i Lillehammerområdet.

Sette opp skigard: Noe av de første bureiseren måtte ta tak i var å få gjerdet inn eiendommen. Her viser Johs. Nordgården t.v. og Ivar Amrud Aulstad hvordan skigard ble satt opp, her i samtale med Terje Holen til høyre.

Onsdag 17. juli arrangerte Maihaugen bureiserdag på bureisingsbruket Åseng. Her formidlet nærmere 30 frivillige medlemmer i Bonde- og Småbrukerlaget mange av de arbeidsoppgavene som var vanlig på mange av bureisingsbrukene som ble ryddet og bygd her i landet i tiden fra ca. 1920 til ca. 1950. Maihaugen dokumenterte denne dagen mange av disse arbeidsoppgavene gjennom filmopptak. Til tross for et uggent regnvær var det et jevnt tilsig av interesserte besøkende på Åseng denne dagen.

Bryte ny jord.: Å bryte ny jord var sikkert noe av det tyngste arbeidet for bureiserne. Her viser Sigmund Andresen og Jonas Solien hvordan dette kunne gjøres med spett og hakke. For mange bureisere var nok den enkle stubbryteren en stor hjelp i dette arbeidet.

Medlemmer i Bonde- og Småbrukerlaget har også bebodd og formidlet bureiserhistorien til mange av de besøkende på Maihaugen gjennom hele sommeren. Dette arbeidet har Terje Holen organisert, som selv er bureisersønn på bruket Engjom i Roterud, der tredje generasjon nå har tatt over bruket.

Ved dugurdbordet: Ved dugurdbordet, fra venstre Aud Bakka, Åse Sletvold og Liv Jakobsen har i sommer bidratt til å formidle bureiserfamiliens mattradisjoner på Åseng.

Avdøde stortingsrepresentant Åge Hovengen fra Valdres tok tidlig initiativet til å få flyttet bureisningsbruket Åseng fra Kvarvet i Sør-Fron til Maihaugen som et levende bureiserbruk, men flyttingen skjedde først i 2001. Terje Holen har tatt opp arven etter Hovengen, og har vært primus motor i arbeidet med å formidle historien til bureiserne på Åseng.

Det var 35 år gamle Anton Morken som i 1933 kjøpte bruket Åseng på Kvarvet i Sør-Fron. Her var det 100 dekar dyrkbar jord og vel 100 dekar skog. På denne tiden giftet han seg med Karen, og sammen ble de bureisere på Åseng. Her fikk de satt opp våningshus og driftsbygning, og i 1934 flyttet de inn. Åseng ble opparbeidet og drevet sum bureiserbruk i tiden 1933 fram til 1965, da det ble fraflyttet.

Under bureiserdagen fikk man demonstrert mange av bureiserens arbeidsoppgaver, bl.a. ljåslått og hesjing, kvesse staur og sette opp skigard, bryte ny jord og servere dugurd.

Slåttonna: Jorunn Hagen prøver å breie graset utover med riva.