Det nærmer seg åpning av byens nye kafe, museum og mimrested. – Det er en gammel drøm dette, sier Egil Fjeldstad.
Tekst og foto: Henning Log
Snart 80 år og gründer. Lillehamringen Egil Fjeldstad investerer mye tid og penger i Kafe Fønix, på et hjørne av Storgata, i det som kalles Raabe-gården.
Lørdag 2. november kl.12.00 blir det åpning med taler, gratis kaffe og kaker. Allerede søndagen etter er det fullt kjør med stekt flesk og kålstuing
-Lørdag kommer ordføreren, forteller Egil, som legger til at han er spent på hvor mange andre som dukker opp.
-Man vet jo aldri. Men jeg har nå tusen kakestykker å servere, og like mange kopper kaffe, slår gründeren fast. Han er nettopp kommet inn døra etter en kjapp tur på Elkjøp.
-Jeg har kjøpt en «pad», for her blir det bakgrunnsmusikk med Elvis og Connie Francis, lover Fjeldstad.
-Trodde du var ute for å kjøpe flesk.
-Her blir det flesk, ja. Jeg har drevet spisesteder i så mange år at jeg vet hva folk vil ha. Kokker har jeg også fått tak. Hun ene er 68 år. Jeg vil ha folk som kan å lage god, norsk mat, smiler Fjeldstad.
Byens nye treffsted er en spesiell kafé, noe mellom en kafé, museum og kulturhus over 2 etasjer, blir det forklart via nettside og sosiale kanaler. Engasjementet hos publikum er stort, sjelden har en nyåpning fått så mye oppmerksomhet.
-Mange mener at jeg er litt gal som gjør dette. Men jeg har tro på konseptet. Dette skal vi få til. Dette blir bra, slår Fjeldstad fast.
Alle vegger, både oppe og nede, skal dekoreres med bilder og gjenstander fra gamle Lillehammer. Veggene skal fylles med plaketter (metallplater) som gir informasjon om byens tidligere bedrifter, inkludert maskinfabrikk, kartongfabrikk, pipefabrikk, skifabrikker, skistavfabrikk, konfeksjonsfabrikker, møbelfabrikker, ostehøvelfabrikk, og mye mer.
-Det er nok kommet inn mer enn 300 bilder. Også bøker om Lillehammer har vi fått. Responsen har vært helt enorm, forteller Fjeldstad.
Det er også donert gjenstander knyttet til byens historie. En av de gjeveste er sykkelen fra Helleberg, produsert i 1952.
-Det vet vi, for det er data om alt. Det er det som gjør denne sykkelen veldig spesiell. Vi vet hvem som har gjort ramma, og hvem som har gjort hjulene. Kvitteringen fra 1952 viser at sykkelen ble solgt for 225 kroner.
Kafeen skal holde åpent sju dager i uka. Tanken var at kundene skulle få slippe inn alle dager kl.10.00. Men når det ble kjent, var det mange som ville noe helt annet.
-Så begynte telefonen å ringe fra venner og bekjente. Egil, du kan bare glemme å åpne klokka ti. Du skal åpne klokka åtte, for da kommer vi, humrer Fjeldstad, som har «reservert» et eget bord for de tidligste gjestene.
-Jeg kaller det bare pensjonistbordet, avslutter den evigunge gründeren.