Vet du hva Blüthner 97860 er? Det er selve Flygelet, ærverdige 102 år gammelt med en lang og spennende historie. Takket være dette ærverdige og sjarmerende instrumentet kan unge talenter få tildelt midler fra og med neste år.
Tekst TORE FEIRING
Pianist og ikke minst pianostemmer Jonny Libakken vet mye om flygelet, som i forbindelse med 100- års jubileet i 2022 fikk historien sin dokumentert i egen bok, «Blüthner 97860 – 100 år i Lillehammer» ført i pennen og redigert av Libakken selv. Boksalget og bokslippet i Maihaugsalen ga såpass mye inntekter at pengene ble satt i fond.
Om Blüthner 97869
Dette kommer vi tilbake til, først historien, her fortalt av Libakken: – Sjur Magnus kjøpte et flygel av meg, minnes han, – og jeg kjøpte dette ærverdige klenodiet av ham, altså Blüthner 97860. Før Libakken kjøpte flygelet, sto det på kulturskolen i Lillehammer, og før det igjen i Lillehammer Malerisamling. Flygelet ble mye brukt til konserter på 1960- og 70-tallet, først og fremst av Leif Ramsøy, fortsetter Libakken, – mye til undervisningsbruk. Mange av verdens beste pianister har holdt konserter med flygelet, sier Libakken.
Han lot flygelet stå på lager i mange år, før han bestemte seg for å sende det til Polen for renovering, – jeg fikk det tilbake derifra i 2019, forteller han, – så ble det stående i NRK sitt studio en periode, og ble også brukt av Filmskolen. Flygelet måtte etter hvert flyttes, en kollega av meg på Gjøvik tok det til seg. Så kom boken ut, hundre år etter at «Direktionen i Lillehammer Sparebank» kjøpte det i september 1922 og plasserte det i det som idag er kulturhuset Banken. «Til glæde for byens mange musikinteresserte» som Lillehammer Tilskuer skrev 4. september det året.
Kultursjefen
Videre minnes han at det var Lillehammers kultursjef Olav Brostrüp Müller som fikk ideen om å kjøpe flygelet, i og med at kommunen hadde fått midler etter Gunnar Kolstads dødsbo, midler som skulle gå til byens unge kulturutøvere, – mener det var 400.000 kroner det ble kjøpt for, sier Libakken. – Det var også kultursjefen som mente at «talentfabrikken» Create skulle få låne flygelet, hvor det står i dag. Men flygelet, det er i kommunens eie, opplyser han.
– Flygelet er et fantastisk instrument, litt gammeldags, rund og myk i tonene, et ypperlig verktøy for klassiske konserter, sier han bestemt, – som skapt for de aller beste pianistene, avslutter Jonny Libakken.
Festaften
Dette bringer oss fram til denne uken og Fabrikkens Tangentfond. – Nå inviterer vi til festaften, sier daglig leder ved Fabrikken, Torhild Andersen, – Vi har igjen hentet inn et Blüthnerflygel, som denne gangen skal trakteres av pianist Runa Viggen.
Viggen har satt sammen et program av 5 tyske klassiske perler, som man kan høre fredag 8. november på Fabrikken.
– Runa Viggen er nesten lokal, Ringsakerjente som hun er, fortsetter Andersen, – og blant landets beste musikere innen både jazz og klassisk. Det er en glede å la henne traktere et Blüthnerflygel, om ikke det 102 år gamle flygelet. Vi forstår at å flytte flygelet fra Create til Fabrikken blir for komplisert, – det gikk nesten galt da det ble flyttet sist, forklarer hun. Til konserten for man også servert fem forskjellige tyske viner, som passer til hvert enkelt stykke, – nøye utvalgt og presentert av Kjell-Gabriel Hendrichs, musiker og vinkjenner, sier Andersen, – så serveres det selvfølgelig forskjellige oster til. En ordentlig festaften blir det, det hele avsluttes med konsert med Runa Viggens Trio. Klassisk, jazz, vin og ost, det kan ikke bli bedre, reklamerer Torhild Andersen fornøyd.
Fakta om Fabrikkens Tangentfond
I 2022 ga Fabrikken ut verdens antakelig første flygelbiografi. Initiativet til prosjektet kom fra pianostemmer Johnny Libakken. Flygelet hadde mye å fortelle fra sin vandring gjennom hundre år i Lillehammer.
Som tidligere nevnt så ble Flygelbiografien om Blüthner 97869 ble lansert med stor festforestilling i Maihaugsalen 4. september 2022, på dets 100-årsdag som lillehamring. Her ble flygelets historie fortalt gjennom mennesker og musikk. I forestillingen medvirket elever fra Lillehammer kulturskole og Create videregående, skuespillere fra Lillehammer Amatørteater og flere musikere med tilknytning til flygelets historie, blant andre pianist Ketil Bjørnstad.
Med overskuddet fra boken om Blüthner 97869 ble så tanken om Fabrikkens Tangentfond sådd og ikke minst realisert. Festaften 8. november på Fabrikken er startskuddet for Fabrikkens Tangentfond, som annethvert år skal deles ut til et lokalt tangenttalent under 18 år. Målet er at første utdeling skal skje i 2025. En jury er satt opp, og der sitter Jakob Lund Paulsen, Arnhild Vik, Bistra van Dijk og Jonny Libakken.
Næringsavisen støtter fond som gir unge talenter muligheter.
Billetter finner du her.