Eirik Torbjørnsen er veldig fornøyd. Som avdelingsleder for kommunikasjon og formidling på Maihaugen gleder han seg over å ha en gladsak som kan deles med verden og ikke minst venner av Lillehammer museum og Maihaugen.
TEKST OG FOTO: TORE FEIRING
– Vi har fått midler fra Sparebankstiftelsen DNB til å gjøre ferdig Smedstua, sier han, et bygg som ble flyttet fra der sykehuset nå ligger til lenger opp på Maihaugen. Der lå bygget agret i mange år før det ble satt opp i Håndverkskvartalet for 20 år siden. – men innvendig ble det ikke gjort noe, sier Kjell Marius Mathisen, det har nærmest stått som et tomt skall i alle disse årene. Mathisen, som er avdelingsleder for kulturhistorisk avdeling, er like begeistret som Torbjørnsen. – Nå har vi store planer for bygget, smiler han, – ikke mindre enn et formidlingsverksted er det vi tenker på.
Kostnadene er beregnet til vel 2,3 millioner kroner, og med 1,5 million fra Sparebankstiftelsen, 300.000 kroner fra UNI og vel en halv million i egenkapital er byggearbeidet fullfinansiert. – Dette vil bli et verksted hvor mye av det vi driver med på Maihaugen kan formidles, fortsetter Mathisen, – langt mer enn bare spesialisert håndverk. Mathisen og Torbjørnsen nevner blant annet forskjellig trearbeid, vev og tekstil, garving og andre skinnarbeider, dekormaling og tilvirkning av maling.
– Det skal bli lett å skifte tematikk og å drive skole- og publikumsformidling, sier Torbjørnsen, – vi kan også holde forskjellige kurs, kort sagt, gi huset innhold, mener han. – Alt dette er en viktig del av det som er vårt formål, nemlig et levende museum.
De gleder seg over at Smedstua blant annet vil få et universelt utformet WC. – Noe som mangler i denne delen av museet, blir vi fortalt. Det vil bli både oppvarming med strøm og vedovn som gir mulighet for helårsbruk. – Det blir også innlagt vann, forteller Mathisen, – vann er helt avgjørende for mange fag og teknikker. Smedstua er på 55 kvm alt iberegnet, annen etasje vil bli et teknisk kaldloft med lagermuligheter.
– Formidlingsverkstedet vil blant annet brukes i vårt samarbeid om bygningsvernutdanning med Fagskolen Innlandet og NTNU, håndverksprogram for videregående skoler og yngre årstrinn, sier Mathisen og ramser opp: – Dessuten aktivitetsuker for barn i sommerferien, formidling av snekkerfag og malerfaget i regi av museets egen håndverkerstab, verksted for ulike fag i Ungt tradisjonshåndverk eller liknende hospitantordninger. – Med sin sentrale plass i Håndverkskvartalet er Smedstua velegnet til dette, skyter Eirik Torbjørnsen inn.
Med dette begynner Bysamlingen å nærme seg ferdig, planen er alt skal stå klart og ferdig til by-jubileet i 2027. – Vi tenker at vi skal bruke neste år, altså 2026, som en prøveperiode for Smedstua formidlingsverksted, sier Torbjørnsen, – noen justeringer må sikkert til sånn at hele bysamlingen da er 100% ferdig til byjubileet. Dette vil bli en del av vår gave til byen, sier Eirik Torbjørnsen og Kjell Marius Mathisen, – da har det gått rundt 50 år å gjøre ferdig det hele. Ikke lang tid på å bygge en by, smiler de.
FAKTA:
Smedstua er et våningshus fra Søndre gate 3 i Lillehammer og bygd rundt 1845. Det ble demontert i 1973, og gjenreisingen ble påbegynt i 1999.
Smedstua ble bygd på en tomt i utkanten av byen, det var en smed som bodde der. Huset på Maihaugen er gjenreist slik huset var på 1880-tallet. Kunstmaleren Thorvald Erichsen kjøpte huset i 1918 og bodde der til 1923. Nærmeste nabo, Einar Sandberg, var også en kunstner, de var begge en del av stor kunstnerkoloni som bodde mer eller mindre fast på Lillehammer.
Smedstua er en liten, laftet stue med bindingsverk av grantømmer. Fagene er utmurt med naturstein og leire som mørtel. Leiren ble hentet fra Tråsethøgda vest for Lillehammer.