Jon Kristiansen viser til en fersk markedsundersøkelse når han skal forklare situasjonen for næringslivet i Lillehammer og Gudbrandsdalen. – Den viser at de fleste ser lyst på situasjonen og framtidsutsiktene, sier regiondirektøren for NHO Innlandet.

Tekst: Tore Feiring

ET SUNT NÆRINGSLIV: Regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet mener at næringslivet i Gudbrandsdal- og Lillehammerregionen på ingen måte trenger sykmelding. Foto NHO.

‘NHO Innlandet gjennomfører hver måned en spørreundersøkelse blant sine medlemmer, hvor de blir spurt om markedsituasjonen samt markedspotensiale framover. – Åtte av ti i Gudbrandsdalen svarer god eller tilfredsstillende på disse spørsmålene, sier Kristiansen, – i Lillehammerregionen er de noe mindre fornøyd, her svarer seks av ti at de ser positivt på nåværende situasjon, fem av ti ser lyst på utsiktene framover. Gudbrandsdølene er således på linje med Innlandet ellers. Han mener derfor at næringslivet i nevnte regioner på ingen måte er sykmeldt. – Det er reiselivsbedriftene, byggenæringen, elektro- og bilbransjen som ser mørkest på det, utdyper han, – service og handel samt bank og finans er de som ser lysest på situasjonen og framtiden.

Han mener videre at det er gode utsikter for næringslivet i innlandet generelt, og Lillehammer og dalen spesielt. – Dette året er fullt av stang inn opplevelser disse to regionene, signaler om at sykehuset på Moelv skal bygges, at E6 utbyggingen endelig er i rute igjen, at Nasjonal Transportplan er full av lovnader for fylket og de respektive regionene er med på å understreke troen på framtiden. Med tospors jernbane til Hamar vi hele Dovrebanen bli oppgradert, ekstra satsing på Forsvaret og ikke minst cyberforsvaret er viktige signaler, nå får Nammo på Raufoss store ordrer fra regjering og Storting, kort sagt, det blir spennende og gode år framover, mener NHO-direktøren.

Skutelien i Sør-Fron. Foto Wikipedia Commons

– Den fineste plassen jeg vet om i væla, er Skutelen i Sør Fron. Fra toppen ser du hele den brede og fruktbare Gudbrandsdalen breie seg ut foran deg, sier Kristiansen, lett poetisk. – Da tenker jeg at Gudbrandsdalen med Lillehammer i enden har blitt rike på naturressursene, på vannet, på tre og skog, på fjell og fiske. Jeg tenker at skarpe hoder og flinke hender har løst dette med samarbeid, framoverlente og ivrige har de ofte fått kommunene med på lag også. Dette mener Kristiansen bestemt vil fortsette i årene som kommer også, når man etter hvert må snu bryteren over til det som kalles det grønne skiftet. At Gudbrandsdalen og Lillehammerregionen har næringer med spesielt gode forutsetninger for å lykkes på den reisen er han ikke i tvil om. – Selv om reiselivsbransjen, ut ifra våre markedsundersøkelser, ser litt mørkt på situasjonen, er det den bransjen som er spådd størst vekst de nærmeste årene, opptil hele 60% økning, sier Kristiansen og viser til undersøkelser hvor det meste av økningen vil komme fra internasjonale gjester, som søker både fjellområder og det Lillehammer kan by på. – En god og målbevisst markedsføring gjennom mange år begynner å bære frukter, mener han, – reiseliv og kulturnæringer gir store ringvirkninger på næringslivet ellers, og bedre kommunikasjon som veier og bane vil gjøre regionene mye mer tilgjengelig.

– Når vi så topper dette med et framoverlent landbruk og skogbruk, har vi favnet hele verdikjeden, konkluderer Kristiansen, – og fått et bredt sammensatt næringsliv rigget for omstilling og vekst. Samtidig sender han ut et lite varsel: – For å få dette til behøves forutsigbarhet og gode rammebetingelser for å drive og eie private bedrifter. Det handler om tilgjengelighet på vei og bane, det handler om tilgang på kraft og ikke minst kompetanse. Han mener videre at stat, fylke og kommuner må vise at de setter pris på det private næringslivet og gjøre det enklere å drive næring. – Og ikke minst fjerne skatt på arbeidende kapital, sier Kristiansen bestemt, – og kraftproduksjonen må økes, vann, vind, termisk varme og bioenergi er løsninger her, sier han. – Så må den kraften vi har i dag brukes mer effektivt.

Vi trenger også et arbeidskrafts-løft, sier han videre, – kompetanse vil bli en av de virkelig store utfordringene, her må NAV, helsesektoren og skolene være med å jobbe i felleskap med næringslivet, vi blir eldre og med det blir det også større helseutfordringer.

Når alt dette er nevnt, Jon Kristiansen ser lyst på regionens framtid. – I Gudbrandsdal- og Lillehammerregionen har man store ambisjoner, avslutter regiondirektøren, – man burde være godt rigget for grønn omstilling. Sammen kan man jobbe med utfordringene og la det gode trøkket fortsette. – Og så gleder jeg meg over at det kommer en næringslivavis for regionen, smiler han, – jeg ønsker NæringsAvisen lykke til.