-Dette er ikke veldig næringsvennlig. Det er for dårlig, rett og slett, sier Olav Skjøtskift om Fiskeridirektoratet som etter to år ikke har klart å behandle en søknad om stamfisk til det planlagte oppdrettsanlegget på Frya.
Tekst og foto: Henning Log
Etter flere år med planlegging og prosjektering, er Driva Aquaculture AS i utgangspunktet klare til å gå ut i markedet for å tiltrekke seg investorer til etableringen av et landbasert oppdrettsanlegg for ørret på Frya industriområde i Ringebu. Det gjenstår bare ett, stort problem. Selskapet får ikke tak i nødvendige mengder fisk, ettersom det mangler såkalt stamfisktillatelse. Den er det bare Fiskeridirektoratet som kan gi.
– Vi har godkjenning fra Mattilsynet, og i fjor sommer vedtok Innlandet fylkeskommune å gi oss akvakulturtillatelse for settefisk- og matfiskproduksjon. Nå har det gått mer enn to år siden vi søkte om en helt nødvendig stamfisktillatelse, uten at direktoratet er tydelig på når vi kan forvente å få søknaden ferdigbehandlet, sier Skjøtskift.
I løpet av sommeren har det vært korrespondanse mellom Driva Aquaculture AS (som er heleier av datterselskapet Frya Oppdrett AS) og direktoratet, som viser at gründerne i prosjektet er gått lei av byråkratiet og den trege saksbehandlingen. Etter gjentatte purringer hvor det spørres om når søknaden kan forventes ferdigbehandlet, svarer direktoratet i en e-post: Som tidligere nevnt, er dette en vanskelig og prinsipiell sak for oss, og vi arbeider så raskt vi kan med den. Samtidig har vi andre saker som haster mer og som må prioriteres. Vi forstår at dere er i en utfordrende situasjon, men vi vil påpeke at dere har startet på egen risiko uten å ha alle nødvendige tillatelser på plass. Per nå kan vi ikke si når saken deres sluttbehandles.
Svaret fra Fiskeridirektoratet får Olav Skjøtskift til å reagere kraftig.
-Vi mener det er unødvendig å presisere at vi har startet avlsarbeidet på egen risiko. Vi er meget godt og smertelig innforstått med dette. Det er nærmest respektløst overfor ethvert initiativ, men spesielt overfor et lite gründerfirma som oss, å vinkle det på denne måten. Kostnaden for å holde dette i gang er ca. 250.000 kr per måned. Vi har respekt for at Fiskeridirektoratet har mye å håndtere, men vi har liten forståelse for hva som gjør saken vanskelig og prinsipiell, i den forstand at dette skal ta så lang tid å behandle, svarer Skjøtskift.
Overfor direktoratet presiseres det at uten stamfisktillatelse er det en reel fare for at prosjektet blir avviklet.
-Noe som i så fall er svært beklagelig siden det er brukt mye tid og ressurser på prosjektet. Som tidligere kommunisert er alle forutsetninger for tillatelsen på plass og det bør i så måte være en grei behandlingsprosess fra deres side.
Til Næringsavisen sier Skjøtskift at direktoratets manglende behandling gjør at den planlagte tidslinjen forskyves, og at det ikke kommer til å skje noe konkret på Frya i løpet av dette året.
-Vi kan ikke gå dialog med investorer så lenge det formelle ikke er på plass. Vi må ha ting klart slik at det er presentabelt. Vi jobber videre på flere fronter, men nå må vi først av alt få svar fra direktoratet på hvorfor vår søknad skal være så vanskelig og prinsipiell. Vi forstår det ikke, for i prinsippet har både Statsforvalter og Mattilsynet vurdert dette i forhold til smittefare og innblanding mot ville fiskestammer. Det biosikkerhetsmessige er også vurdert, i tillegg til at stamfiskeavdelingen har vurdert saken og videresendt den til direktoratet. Men der stopper det altså helt opp, sier Skjøtskift.
Selskapet har i dag tillatelse til settefiskproduksjon på inntil seks millioner fisk per år. Denne tillatelsen var det fylkeskommunen som ga i fjor sommer. Selskapet har også søkt om hold av den omtalte stamfisken, og her har Statsforvalteren og Mattilsynet gitt sine tillatelser, men det er Fiskeridirektoratet som godkjenner hold av stamfisk. Stamfisken er tenkt som en del av et avlsprogram for brunørret som skal driftes i samarbeid med et forskningsmiljø
Når planen blir satt ut i livet skal det på Frya produseres matfisk av fjellørret med en gjennomsnittlig slaktevekt på 3,5 kg.
Byggetiden er foreløpig beregnet til to år og innebærer en anleggsinvestering på nærmere to milliarder kroner, kunne nettstedet ilaks.no fortelle i fjor. Det ble også fortalt at skal bygges et såkalt vertikalt integrert anlegg på tomta som ligger tett opp til Tines anlegg på Frya.
Der blir stamfisk, settefisk- og matfiskproduksjon, samt slakteri på samme lokasjon.