Lillehammer kommune vil gjøre seg attraktiv for førstegangsetablerere og ber om deltakelse i et prosjekt i regi av Husbanken.

Tekst og foto: Henning Log

Det ønsker i første omgang kommunedirektøren.

Et eventuelt tilskudd fra Husbanken kan også ses på som en håndsrekning til lokal byggenæring. (Illustrasjonsfoto).

I oktober i år startet Husbanken en forsøksordning rettet mot førstegangsetablerere. 19 utvalgte kommuner får nå tilgang til 500 millioner kroner som skal utbetales som startlån for å hjelpe flere førstegangsetablerere inn på boligmarkedet.

Det vil bli åpnet for ytterligere søknader i januar neste år, og det er i den forbindelse at Lillehammer kommune melder seg på. Kommunedirektøren innstiller på at politikerne skal si ja til å søke om 30 millioner kroner til prosjektet. Det er formannskapet som først får saken på sitt bord.

Husbankens prøveordning rettes i hovedsak mot de som kjøper bolig for første gang. Det innebærer at flere, som er noe bedre økonomisk stilt enn de som får startlån i dag, får mulighet til å kjøpe sin egen bolig.

I kommuner som nå er inne på ordningen, tas det til orde for at dette også kan være en håndsrekning til byggenæringen som får muligheten til å sette i gang prosjekter som ellers ikke ville blitt noe av.

-Vi jobber aktivt med å øke tilbudet av varierte boliger i markedet gjennom samarbeid med private utbyggere og fokus på regulering av arealer for nybygging, skriver kommunedirektøren i sin innstilling.

Lånet skal i hovedsak gis til personer som ikke har eid bolig før. Det er et egenkapitalkrav på 5 prosent boligens markedsverdi. Startlånet skal ha maks 30 års løpetid. Etter 10 år skal restlånet refinansieres i privatbank eller med ordinært startlån.

Ifølge kommunedirektøren er det flere utfordringer som møter førstegangsetablerere i Lillehammer.

-Etterspørselen etter boliger i kommunen er stor, og prisene reflekterer dette. Mange førstegangskjøpere opplever at det er krevende å komme seg inn på markedet uten betydelig økonomisk støtte. Gjennomsnittlig kjøpesum i Innlandet i 2023 var kr 3 312 000,- ifølge SSB. I Lillehammer kommune var gjennomsnittlig kjøpesum i samme periode kr 4 333 000,-. Lillehammer kommune hadde de nest høyeste boligprisene, etter Hamar kommune, som lå på kr 4 949 000,- i perioden. Kombinasjonen av høye boligpriser og høye utleiepriser gjør det utfordrende for førstegangsetablerere å spare opp nødvendig egenkapital. Dette skaper en barriere for de som ellers ville kvalifisert for lån. Utfordringen forsterkes av høye levekostnader og lave sparemuligheter for husholdninger som allerede leier bolig, påpeker kommunedirektøren.

I perioden 2023-2024 ble det gitt 27 skriftlige avslag på startlån, blant annet på grunn av høy

Inntekt. Dette er søkere som i den nye ordningen kan være i målgruppen.

-Boligen er en av de viktigste rammene i livet og det må jobbes mot at alle har et egnet boligtilbud og at vanskeligstilte på boligmarkedet blir ivaretatt.  Deltakelse i Husbankens forsøksordning for førstegangsetablerere kan bli et virkemiddel for at flere kan få mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet, og samtidig gi nyttig kunnskap og erfaring, understreker kommunedirektøren.