– Vi skal ta med oss mange flinke produsenter fra Innlandet, og vi har fått med oss Tor Jørgen Kramprud Arnesen, også kjent som Kokken Tor og medlem av Flying Culinary Cirkus, som kjøkkensjef, forklarer Henning Holmbakken, daglig leder i Matfylket Innlandet.

Kokken Tor, Tor Jørgen Kramprud Arnesen, blir med på laget til Innlandet Mat som kjøkkensjef under messedagene på UMAMI Arena i 2025. Foto: Kokken Tor AS

Stadig flere regioner samarbeider og slår seg sammen for å løfte sine spesialiteter innen lokalmat, landbruk og reiseliv. Matfylket Innlandet er enda en ny aktør som i mars neste år deltar på UMAMI Arena for første gang.  1958 var året for den første store storhusholdningsmessen som samlet mat- og drikkebransjen. Siden den gang har det vært messe hvert annet og senere hvert tredje år, under ulike navn. Siste gang i februar 2023 på NOVA Spektrum i Lillestrøm og under navnet UMAMI ARENA.

Henning Holmbakken

– Når vi deltar, ønsker vi å nå de store hovedgruppene som besøker UMAMI Arena; fra hoteller, restauranter, reiselivet, og det offentlige. Målet er å bygge omdømme for Matfylket Innlandet som en stor og solid produsent av gode råvarer og matvarer. Vi skal ta med oss mange flinke produsenter fra Innlandet, og vi har fått med oss Tor Jørgen Kramprud Arnesen, også kjent som Kokken Tor og medlem av Flying Culinary Cirkus, som kjøkkensjef, forklarer Holmbakken, som legger til: 

– Vi skal bygge stolthet og vise oss utad, og vi skal alltid samarbeide med andre aktører, eksempelvis som NHO Reiseliv og mange andre offentlige og private aktører. Det er viktig for at vi sammen skal lykkes med denne satsningen.

Holmbakken poengterer at selv om lov om offentlig anskaffelse er strengt lovregulert, finnes det masse muligheter for å ta inn flere lokale leverandører. 

– Innlandet er eksempelvis et av landets største områder for produksjon av poteter. Likevel vet vi at det serveres importerte poteter ved offentlige institusjoner i vår region. Slik burde ikke være, sier han.

– Når vi snakker om det å være bevisst, handler det like mye om å tenke på hvor mange arbeidsplasser de lokale bedriftene sørger for, om bosetting og ikke minst vilje, nettopp for at vi skal sikre at vi har en god matforsyning i Norge. Det er veldig mange lokalmat-aktører i vår region som har vært i Berlin på Grüne Woche, noe som er en ganske kostbar og krevende øvelse. Nå skal vi løfte oss ytterligere og håpet vårt er at vi kan etablere oss skikkelig på det som er Norges største arena for mat og drikke. Vi satser derfor på at UMAMI Arena vil få stor betydning for oss fremover, sier han.

Noe av utfordringen for lokalmatprodusentene er at både de offentlige og de private innkjøperne sier at produktene er for vanskelig tilgjengelige.
-Vi vet at distribusjonen finnes, og det er fullt mulig å få maten på en bil – hvis man ønsker det. Men her handler det kanskje også om at produsentene våre må bli flinkere til å tenke marked, og så må innkjøperne både i privat og offentlig sektor bli flinkere til å ta sine valg, i hvert fall hvis ønsket er at man skal ha flere lokale leverandører.  Under UMAMI Arena skal vi kjøre flere regionale møter der vi får kokker og leverandører til å møtes, både i privat og offentlig sektor. Det handler om å bli kjent, og det må skje litt regionsvis fordi Innlandet er så stort.

Henning Holmbakken har besøkt UMAMI tidligere, og gleder seg til å delta som utstiller:

–  Vi ønsker å invitere alle fra Innlandet til vår stand for å utforske alt det vi har å by på. Vi ønsker samtidig å invitere alle andre regioner og bedrifter inn slik at de også kan bli kjent med oss, sier Henning Holmbakken, som avslutningsvis røper at årsmøtet til Mat & drikke fra Innlandet blir lagt til UMAMI Arena 2025. 

FAKTA
Samvirket Innlandet Mat er foreløpig eid av ti aktører, fordelt på ulike organisasjoner som;

  • Gudbrandsdalsmat og Rørosmat
  • Innlandet Bondelag
  • Oppland Bonde- og Småbrukarlag
  • Visit Jotunheimen
  • Hanen Innlandet
  • Hedmark Bonde- og Småbrukarlag
  • Visit Øst-Norge
  • Visit Røros og Østerdalen
  • Destinasjon Trysil

Statsforvalteren i Innlandet er samarbeidspartner i satsingen, og Innlandet fylkeskommune og Innovasjon Norge finansierer deltagelsen.