I det som engang var uttak for pukk til togstrekningen Hamar-Dombås, vil Rolstad Miljø AS etablere mottak for ulike typer masser.

Tekst: Henning Log

Det aktuelle området er merket med rød ring. På andre siden av Lågen, tett på E6, ses Kleivberga fjelluttak.

Det er i forbindelse med Ringebu kommune sitt arbeid med ny areal- og samfunnsdel og kommunedelplan for Kvitfjell, at Vinstra-selskapet Rolstad Miljø AS har meldt inn et ønske om å etablere virksomhet i det nedlagte pukkverket på vestsiden av Lågen ved Fåvang. Det er Henning Larsen Architects AS på Lillehammer som fremmer forslaget på vegne av Rolstad.

Fristen for å melde innspill gikk ut 15. november, men selskapet fikk utsatt fristen til 20. desember.

Områdene hvor det planlegges massemottak er stor grad preget av to eldre masseuttak og et område for masselagring som ble driftet av NSB.  Dovrebanen ligger langs området i øst.

-Uttakene i dette området ble startet av NSB i 1956 og var ment å forsyne strekningen Hamar-Dombås med pukk. Området som foreslås avsatt til massemottak er ikke i bruk til friluftsliv, men det er spredt bebyggelse med boliger sør for området og rundt adkomstvegen. Lengre sør ligger alpinanlegget i Kvitfjell, heter det i innspillet fra Rolstad Miljø AS.

Området som er tenkt tatt i bruk inkluderer både de gamle uttakene, adkomstveg og noen buffer arealer rundt området og veg. Området har et areal på ca. 225 dekar.

-Det er ønskelig å kunne ta imot masse i tilstandsklasse 1-4 jf. Miljødirektoratets veileder for forurenset grunn10, organisk avfall som vegetasjon, hogstavfall og røtter og rene gravemasser. En slik type mottak er det ikke fra før i Gudbrandsdalen. Dagens alternativer er å levere til de interkommunale mottakene eller kjøre massene til godkjent mottak, for eksempel på Heggvin utenfor Hamar. Begge alternativer er kostbare og krever kjøring over lengre distanser. Et godkjent mottak som kan driftes langsiktig vil være positivt for regionen og begrense andre «vill-fyllinger», påpeker selskapet.

Ifølge Rolstad Miljø ligger området strategisk plassert med kort veg til Kvitfjell som fortsatt har store utbygginger som krever håndtering av masse.

-Et massedeponi i området her vil kunne gi en bedre avslutning av de gamle uttakene ved at det bygges opp nye terreng med masser som etterpå lar seg revegetere. Undervegs i deponeringen er det tenkt å benytte seg av voller som en kan jobbe bak og dermed skjerme mye av virksomheten. Etterbruken av områdene er tenkt til LNFR-arealer. Det påpekes det ved etterbruk av området også gir grunneierne adkomst til området, noe de i svært begrenset grad har i dag.

Før et massemottak kan etableres er det nødvendig med reguleringsplan med konsekvensutredning av en rekke tema.