Oslo-baserte Pyur Energy AS har søkt konsesjon for bygging av solkraftverk på Roverud i Lillehammer.
Tekst: Henning Log
NVE har mottatt søknaden, men så langt er den ikke engang tildelt saksbehandler. Det er derfor høyst uvisst når det kommer en endelig beslutning på om det gis konsesjon eller ikke.
-NVE mottar flere saker om konsesjon til å etablere solkraftverk enn vi har kapasitet til å behandle fortløpende. Det kan ta flere måneder før en sak kan tas til behandling. Det er ikke mulig å gi noe mer konkret estimat på hvor lang tid det tar før en sak vil tas til behandling. Flere prioriteringskriterier og andre praktiske hensyn vil kunne påvirke tiden det tar før en sak tas til behandling, opplyser Christina Dvergsdal Prestegård, kommunikasjonsrådgiver i NVE.
Det er stor interesse for å bygge solkraftverk i Innlandet. På NVE sin hjemmeside er det listet opp hele 27 prosjekter som er under planlegging og som det søkes konsesjon for. Av disse er bare fire ferdigbehandlet. Til gjengjeld ligger et av solkraftverkene i Gudbrandsdalen, nærmere bestemt i Sør-Fron. Her har Gudbrandsdal Energi Fornybar AS fått konsesjon av NVE til å bygge og drifte Kile solkraftverk på 7,1 MWp. Kile solkraftverk skal bygges på området til en nedlagt pelsdyrfarm, omtrent fire kilometer nordøst for Harpefoss sentrum.
Så lang er bare to av de 27 prosjekter lagt til Gudbrandsdalen og Lillehammer. Det andre er altså på Roverud, rett ved miljøstasjonen.
Pyur Energy AS mener at her er det fine solforhold for energiproduksjon. Området er dessuten flatt og ligger lett tilgjengelig i nærheten av andre tekniske inngrep.
-Deler av eksisterende infrastruktur kan benyttes, som veger inn til planområdet, heter det i prosjektbeskrivelsen.
Pyur Energy AS ble etablert i 2022. Daglig leder er Christopher Kjølner. På selskapets hjemmeside informeres det om 14 ulike prosjekter som selskapet har etablert innen solkraft.
Deler av området på Roverud har allerede gjennomgått flatehogst. Pyur Energy AS hevder kraftverket blir lite dominerende i landskapet og naboer forventes ikke å ha noen påvirkning.
Byggetiden er forventet til rundt et halvt år.
-Med tanke på grunnforholdene vil aktuelle fundamenteringsløsninger være pæler eller jordskruer. Alle installasjoner, inkludert transformatorstasjoner, blir installert innenfor prosjektarealet på 80 dekar. Kraftverket vil trolig gjerdes inn for å redusere risiko for personskade og skade på anlegget, noe som også er beste praksis i andre europeiske land. Plassering og design av gjerde vil utredes i neste fase, skriver selskapet, som dessuten mener at i dette prosjektet er det aktuelt å se driften av solkraftverket i kombinasjon med for eksempel beiting av sauer på samme landområde.
Dette innebærer at sauer beiter under og mellom solcellepanelene, som igjen bidrar til å holde vegetasjonen nede og som vil kunne skape en symbiose mellom solenergiproduksjon og matproduksjon på en bærekraftig måte. Ved beiting av landområdene erstatter man også behovet for jevnlig maskinell rydding av solparken.
-Solenergi fra bakkemonterte anlegg er allerede en av de mest lønnsomme formene for energiproduksjon, og nye analyser viser at det blir stadig rimeligere å etablere nye anlegg. På godt egnede lokasjoner er bakkemontert solkraftverk mer lønnsomt enn vannkraft. Det skapes lokale ringvirkninger ved at grunneiere får en ny inntektskilde og lokale leverandører benyttes til utvikling og drift. I noen tilfeller vil en slik ny inntektskilde sikre gårdsdriften for nye generasjoner. I tillegg vil energitilgang være viktig for etablering av annen næringsvirksomhet i årene framover og regioner med god tilgang på strøm vil ha et fortrinn, mener Pyur Energy.