Jarle Langseth Pedersen er den første i Gudbrandsdal Energi-konsernet som er ansatt med tittelen «sivilingeniør fornybar». Stillingen er spisset inn mot solenergi.

 

-Vi ser hele tiden etter muligheter, sier Jarle Langseth Pedersen. Foto: Gudbrandsdal Energi Holding AS

Tekst: Henning Log

I drøyt ett år har Jarle Langseth Pedersen vært ansatt i Gudbrandsdal Energi Fornybar AS. Selskapet ble opprettet i 2015, og er en vesentlig del av energikonsernets satsing på blant annet solkraft. Gudbrandsdal Energi Fornybar ligger i forkant av utviklingen, og søkte i november 2022, som etter eget utsagn ett av de første selskapene i landet, om konsesjon på bakkemontert solkraftverk. I sommer fikk selskapet konsesjon av NVE til å bygge og drifte Kile solkraftverk på området til en nedlagt pelsdyrfarm, omtrent fire kilometer nordøst for Harpefoss sentrum i Sør-Fron kommune.

-Vi jobber også med mange andre prosjekter som er i et tidlig stadium. Disse skal modnes fram mot en eventuell konsesjonssøknad, sier Jarle Langseth Pedersen.

Han kommer opprinnelig fra Steigen kommune i Nordland, og er utdannet sivilingeniør i energi, klima og miljø ved Universitetet i Tromsø. Han har tidligere erfaring fra Kongsberg Satellitte Service som prosjektingeniør hvor han blant annet jobbet med satellittoppskyting og tolkning av satellittbilder. Han har også jobbet med energieffektivisering i Steigen kommune. 

I Gudbrandsdalen er det arbeidet med solkraftsatsingen som blir det viktigste fremover. Jarle vil jobbe sammen med kolleger i AS Eidefoss og Nord-Østerdal Kraftlag SA om solkraftsatsningen, via selskapet Innlandet Fornybar AS. Konsesjonen for Kile solkraftverk i Sør-Fron kom på samme tid som Nord-Østerdal Kraftlag fikk konsesjon på Måna solkraftverk i Alvdal.

-I praksis kommer vi til å gjennomføre all vår solkraftvirksomhet gjennom Innlandet Fornybar. Der er vi like store aktører, sier Jarle.

-Innlandet har store arealer og gode sol -og nedbørsforhold som gjør fylket til et attraktivt område for bakkemontert solkraft. Per august 2023 er over en tredel av alle konsesjonssøknader på solkraftverk lokalisert i Innlandet. De tre selskapene ønsker å ta en betydelig rolle i denne utbyggingen, ble det kunngjort da de tre kraftselskapene i fjor etablerte Innlandet Fornybar AS, med adresse Tynset.

– Vi ønsker at solkraftverkene skal utvikles sammen med grunneiere og innbyggere, og at eierskapet forblir lokalt i hele levetiden til solkraftverkene, uttalte konsernsjef i Gudbrandsdal Energi Holding AS, Per Oluf Solbraa.

-Jeg har det siste året også jobbet mye med bærekraft, men nå har vi ansatt to personer i trainee-stillinger hvor de får lov til å bruke mye av sin tid på bærekraftsarbeid. Sånn sett får jeg mer tid til å jobbe med prosjektgjennomføring innen solkraft, sier Jarle Langseth Pedersen.

Ifølge Innlandet Fornybar AS har Norge et mål om å produsere hele 8 TWh med solstrøm innen 2030. Det målet når man ikke med kun solpaneler på bygg, det må bygges bakkemontert solkraftverk som leverer kraft direkte inn på forsyningsnettet.

-Vi ser hele tiden etter muligheter, enten ved at grunneiere tar kontakt for å undersøke om de har egnede arealer, eller at vi gjør egne undersøkelser via kart. Vi har høye ambisjoner når det gjelder bakkemonterte solkraftverk, og det vil komme mange flere, slår Jarle Langseth Pedersen fast.