En rekke private bedrifter i Gudbrandsdalen har gått sammen og skapt Rekreasjonsklynga. Nå ønsker de at også kommunene blir med.

Innovasjonsleder i Skåppå, Ole A. Smidesang.

Tekst: Henning Log

Det er innovasjon- og rådgivningsselskapet Skåppå som administrerer arbeidet med rekreasjonsklynga.

Etableringen fant sted i 2023, og initiativtakerne er allerede godt i gang med de første prosjektene. Klynga består av både tradisjonelle reiselivsbedrifter, hytteprodusenter, finansieringsaktører og energibransjen.  

Nærmere 20 bedrifter har meldt seg inn i «klynga». Nå blir også kommunene i Gudbrandsdalen  invitert med inn.

-Vi har henvendt oss til alle de 12 kommunene i Gudbrandsdalen. Det er jo kommunestyrene som til slutt avgjør dette, men så langt har vi registrert at det er foreslått positiv innstilling i seks kommuner, sier Ole A. Smidesang i Skåppå. I dette prosjektet har han tittelen klyngeleder. Øyvind Moshagen fra Norconsult har oppdraget med å være styringsgruppeleder.

En av kommunene som tar saken til politisk behandling med det aller første, er Gausdal. Kommunedirektøren er positiv, og anbefaler politikerne å bevilge 50 000 kroner til prosjektet i 2025.
-Tilbake får kommunen tilgang til kompetanse og deltakelse i felles innovasjonsprosjekter, i tillegg til at kommunen bidrar til utviklingen av en viktig næringsklynge for kommunen og regionen, mener kommunedirektøren, som trekker en parallell til det tidligere Snowball-prosjektet.
-Rekreasjonsklyngen er delvis en videreføring av det som het Snowball, også det et klyngeprosjekt. Gausdal kommune var bidragsyter der. Snowball eksisterer ikke lenger, og elementer fra denne satsingen videreføres inn i rekreasjonsklyngen. Den nye klyngen har større bredde en Snowball hadde, ved at den inkluderer fritidsbolignæringen, finansnæringen og energisektoren i tillegg til det tradisjonelle reiselivet.

Ved oppstarten i 2023 kunne initiativtakerne kunngjøre at de hadde medlemmer som Visit Lillehammer, Leve Hytter, Frich’s, Tinde Hytter, Jøra Bygg, Norconsult, Alpinco, Gudbrandsdal Energi, Stiftelsen Lillehammer Museum, Sparebank1 Gudbrandsdal, Bjorli, Gausdal Landhandleri, Hunderfossen Eventyrpark og Sparebank1 Lom og Skjåk. I tillegg meldte Statsforvalteren i Innlandet, Innlandet fylkeskommune og Innovasjon Norge seg på som observatører.

– Rekreasjonsnæringen og alle bedriftene som er knyttet til reiseliv og fritidsboliger er i endring og klynga kommer til å bli et godt verktøy for å videreutvikle regionens attraktivitet, uttalte Øyvind Moshagen, regiondirektør i Norconsult og leder av styringsgruppa.  

Kommunedirektøren i Gausdal understreker at kommunene ikke går inn i noen form for formelt eierskap ved å si ja til å delta i klynga.

Ifølge saksutredningen har klyngen allerede åtte prosjekter det jobbes med:

1) Ombruk og retur av varer fra byggeplass

2) Arealer under press – forskningsprosjekt i regi av HINN

3) Gode løsninger for off-grid hytter

4) Fritidsboligeieren som ressurs

5) Faktabasert kommunikasjon

6) Konsepter for deling/utleie – Utleiemegler’n

7) Arkitektkonkurranse – «optimal fritidsbolig for utleie og deling»

8) Destinasjonsutvikling i et opplevelsesperspektiv

-Det er positivt at klyngearbeidet er godt i gang, og at interessen fra bedriftene er såpass stor som den er. Dette er et klart signal om at næringslivet ser nytten av klyngearbeidet, mener kommunedirektøren.