Odd Midtlin med barnebarnet Julian, svigerdatter Olga og sønnen Ådne.

Etter snart 20 år i Helvete kan Odd Midtlin få avløsning. – Jeg går i mitt åttiende år, forklarer ildsjelen som da han ble pensjonist begynte jobben med å etablere en av Gausdals aller største turistattraksjoner.

Tekst og foto: Henning Log

Mye er gjort, mye gjenstår. Ikke minst alt vedlikeholdet som har bygd seg opp etter at Odd Midtlin bygde Helvete Kro på restene av en liten og enkel kiosk.
Turen ned til jettegrytene går delvis i trapp og er sikret med gjerder og rekkverk. Hver vinter knuser fallende isklumper deler av byggverket, og da må byggherren sette det opp igjen.
Setra er restaurert, det samme er to buer inne i fjellet.

-Det er på tide at jeg får fri, sier den forhenværende radio- og tv-stemmen.  I to tiår jobbet Odd Midtlin som journalist i det som i dag heter NRK Innlandet. Før det var han lærer.

-Vi får ta denne sommeren først, er Ådne Midtlin svar på farens ønske om frigang.

Salg av lokalmat, i dette tilfellet Jotunheimen Fisk, er en viktig del av tilbudet til turistene.

Attraksjonen Helvete i Espedalen er blitt til en rendyrket familiebedrift etter at Ådne Midtlin tok med seg familien fra Nittedal for å drifte turistdestinasjonen gjennom sommeren. Sesongen er kort. Dørene åpnes 15. juni og lukkes en gang mellom 15.august og 1. september. Opp gjennom årene har kroa hatt ulikt vertskap. De siste driverne takket for seg etter sju år. Nå er det altså sønnen Ådne og kona Olga som tar over driften.
-Olga er her på heltid. Jeg tar av ferien min, smiler Ådne, som i likhet med faren Odd liker å brette opp skjorteermene for å gjøre en innsats litt utenom det vanlige.

Våningshuset på Dalbakken ligger bare et steinkast fra kroa.

-Det er en spesiell jobb, og det er ikke så lett å finne noen som kan drive her. Men nå skal vi prøve, så får vi se hvor det ender, forklarer Ådne, som legger til at den største utfordringen nok ligger i det å skulle lage og servere mat.

-Vi er ikke kokker, men har øvd oss litt siden i vår. Linda (Jotunheimen Fisk) har hjulpet oss og laget en sikburger som er veldig bra. Vi hadde også ønske om en lokalprodusert elgburger, men det var litt vanskelig å skaffe nok råvarer. Så da valgte vi å kjøpe inn en karbonade fra Annies i Ringebu. Vi synes det er viktig at det vi driver skal ha en lokal forankring, sier Ådne.

Det kokes også grøt, og det stekes vafler.

-Målet må være at vi utvider menyen litt utover sommeren. Akkurat nå er det bedre at det ikke er så mye å velge blant, slik at det vi har på menyen, det kan vi godt, sier Ådne.  

Han er oppvokst i Harpefoss, men har siden guttedagene vært mye på Dalbakken. Det er navnet på gården som har jettegrytene på sin grunn. Fra gammelt av var det gratis for innenbygdsboende å besøke jettegrytene. Alle andre måtte betale. Dalbakken var i riktig gamle dager skysstasjon, og datidens Espedalsveg gikk gjennom tunet.

-Jeg husker godt hvordan det var her før faren min tok over. Det har skjedd utrolig mye, sier Ådne, som på sikt har håp om at det skal være mulig å få mer fart på utleie av både selskapslokaler og boliger.

-Akkurat nå er det et helt hus ledig, forteller Ådne.

Etter seks år som lærer i Kautokeino adopterte Odd Midtlin gamme-tradisjonen og satte opp to bygg som er i bruk som festlokale. -Jeg har ikke vært flink nok til å markedsføre tilbudet. Det har vært for mye annet å drive med.

Det er i våningshuset på Dalbakken at det er både festlokale og bolig.

-Jeg har restaurert den gamle bygningen, i tillegg til at jeg har bygd på en halvpart. Jeg har lagt ned noen arbeidstimer i dette. Rik har jeg ikke blitt. Til det har jeg investert for mye, sier Midtlin mens han rister på hodet.

-Men når en føler at det går rundt, så er det greit.

Fire-fem måneder i året bor han på hytta for å for å drive virksomheten i Espedalen. Resten av året holder han til på Harpefoss.
-Det er kona mi, Sigrun, som eier dette stedet. Det var slik jeg kom inn i bildet her. Da jeg ble pensjonist som 62-åring, så tenkte jeg: Skal det gjøres noe ut av dette, så må det skje nå, forteller Odd.

Ganske raskt fikk Helvete det løftet det trengte, og antallet besøkende som betaler for en tur i jettegrytene har vært tett oppunder 8 000 i løpet av en sesong.

-Gjennomsnittet ligger på seks-sju tusen hvert år.  Årets sesong ligger an til å bli en av de aller beste på lenge. Sjelden har vi fått så mye trafikk som i juni. Det virker som om mange nordmenn velger å feriere i Norge. I tillegg har vi sett mange svensker og dansker. De var helt borte i mange år, men nå er det tydelig at de er tilbake, sier Odd Midtlin.